Súťaž umeleckej tvorivosti Akademický Prešov vstupuje do 45. ročníka

30.04.2011 Prešov

Prešov 30. apríla (TASR) – Súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa pod názvom Akademický Prešov (AP), v nedeľu (1. 5.) oficiálne vstúpi do svojho 45. ročníka.
Prešovská univerzita ako organizátor tohto festivalu bude aj tento rok päť dní hostiť talentovaných mladých ľudí zo Slovenska, ktorí budú prezentovať svoje umenie a tvorbu v troch súťažných kategóriách: študentské divadlá, vlastná literárna tvorba a umelecký prednes.
\"Táto súťaž má stále význam nielen pre mladých autorov a hercov, ale i pre kultúrnu verejnosť mimo akademickej pôdy. Na uvedenom podujatí sa v priebehu jeho existencie zúčastnilo asi 10.000 ľudí a to už nie je zanedbateľné číslo,\" povedal TASR riaditeľ festivalu dramatik Karol Horák.
Podľa jeho slov táto súťažná prehliadka dala možnosť vyniknúť mnohým talentovaným študentom, ktorí sú dnes známi v oblasti divadla, prózy, poézie, literárnej vedy i médií. Dodal, že tento rok v Prešove privítajú približne 150 účinkujúcich zo Slovenska, ale i hostí zo zahraničia.
Tradične budú dominovať študentské divadlá. Diváci budú mať možnosť sledovať predstavenia v podaní vysokoškolských súborov z Bratislavy, Nitry, Banskej Bystrice, Košíc a Prešova. Predstavia sa však aj alternatívne divadlá z Poľska a Česka, ako aj viaceré zaujímavé profesionálne telesá.
K najatraktívnejším budú pravdepodobne patriť vystúpenia poľského súboru Nowy Teatr Krakow, bratislavského divadla GUnaGU alebo trnavského Túlavého divadla. Vystúpenia divadelných súborov sa budú konať v priestoroch Divadla Alexandra Duchnoviča, Divadla Jonáša Záborského a v kine Scala, na všetky je voľný vstup.
V rámci festivalu budú v priestoroch vysokoškolského areálu prebiehať aj tvorivé dielne, besedy s poprednými slovenskými spisovateľmi i redaktormi literárnych a kultúrnych periodík a prednášky odborníkov, ktorí sa venujú literatúre a divadlu.
 

Vyberte región

mark